Holistische therapie

Holistische therapie

Aan deze site wordt nog gewerkt.

Wat doet een holistisch therapeut?

“Autopech”

Een auto heeft verschillende controlelampjes op het dashboard, die alleen maar gaan branden als de een of andere belangrijke functie van de auto niet meer functioneert zoals het moet. Wanneer tijdens een autorit zo’n lampje gaat branden, vinden wij dat allesbehalve leuk. Dit signaal is voor eens een aanmaning om te stoppen. Maar ondanks alle rationele verontrustingen zou het dom zijn boos te worden op het lampje; tenslotte gaf het ons informatie over een proces, dat wij anders niet zo snel hadden waargenomen, omdat het voor ons in een “onzichtbaar’ bereik ligt.

Dus brengt het branden van het lampje ons tot het initiatief een monteur erbij te halen met het doel, dat na zijn tussenkomst het lampje niet meer gaat branden en wij rustig kunnen verder rijden. Maar wij zouden erg boos zijn, als de monteur dit doel bereikte door alleen maar het controlelampje te resetten. Weliswaar brandt het dan niet meer, en dat wilden wij ook, maar de weg die tot dit resultaat leidt, is voor ons toch te simpel.

Wij denken dat het zinniger is om het opflikkeren van het lampje overbodig te maken, in plaats van het te verhinderen dat te doen. Maar dan zou men wel zijn blik van het lampje moeten afwenden en richten op het daarachter liggende gebied om te kunnen ontdekken, wat er eigenlijk niet in orde is. Het lampje wilde door te gaan branden slechts ergens op wijzen, en aanleiding zijn dat wij ons iets zouden gaan afvragen.

Wat in dit voorbeeld het controlelampje was, is in dit betoog het symptoom. Wat er zich ook in ons lichaam als symptoom zichtbaar maakt, is de zichtbare uitdrukking van een onzichtbaar proces en zou door zijn signaalfunctie de door ons tot dan gevolgde weg willen onderbreken, erop wijzen dat er iets niet in orde is en ons ertoe brengen om ons zelf vragen te stellen. Ook hier is het dom boos te zijn op het symptoom en eenvoudigweg absurd het symptoom te willen uitschakelen, door het te verhinderen zich te uiten. Het symptoom mag niet verhinderd maar moet overbodig gemaakt worden. Om dat te bereiken moet men natuurlijk ook hier zijn blik van het symptoom afwenden en dieper kijken.

En dat is wat wij doen in de praktijk ♥.

Bron: De zin van ziek zijn ~ Thorwald Dethlefsen & Rüdiger Dahlke

Heb je interesse in een holistisch consult of wil je meer informatie? Neem contact met ons op

Middelen tijdens reiki